Pieterpad: Zuidlaren – Rolde

Datum wandeling: 7 mei 2018
Lengte wandeling:  18,0 kilometer

We hebben vakantie en besluiten nog een paar dagen te gaan wandelen. Verder vanaf Zuidlaren we 2 mei gebleven zijn. We reizen vanaf huis naar Anderen waar we overnachten bij B&B Slaopen & Stoet, een verbouwde boerderij. We blijven 1 nacht, maar deze B&B heeft ook meerdaagse Pieterpad arrangementen. Gastvrouw Ingrid brengt ons naar het esdorp Zuidlaren. Het weer is prachtig en met 20 graden beginnen we om 11.00 uur aan onze etappe.

20180507_105519
Beeld van paardenhandelaren in Zuidlaren

We lopen aan de rand van het dorp en komen aan in Dennenoord, een psychiatrisch centrum. Daarna lopen we via Westlaren het bos in langs landgoed Schipborg.

20180507_115122

20180507_123910
De Drentsche AA

 

We doorkruisen de Gasterse Duinen en komen dan hunebed D10 tegen.

We passeren het dorp Gasteren waar we even heerlijk in de tuin zitten bij de plaatselijke antiekhandelaar. We vervolgen onze tocht en komen dan bij het Ballooërveld. Dit is het grootste restant woeste heide in Drenthe en het vanaf 1918 gediend als militair oefenterrein. Sinds 2006 is het overgedragen aan Staatsbosbeheer. Blijkens het postcodeboek en de plaatsnaamborden wordt de naam van de buurtschap gespeld als Balloërveld. Over de spelling van het gelijknamige natuurgebied is men het kennelijk niet eens: de atlassen,  schrijvers Pieterpad boekje en beheerder Staatsbosbeheer spellen het als Ballooërveld, de herders en de site van de schaapskooi spellen het met één o…

Inmiddels is de temperatuur gestegen naar 27 graden. Bloedheet om zo in de open vlakte te lopen. Gelukkig heb ik mijn hoed en shawl voor de schouders meegenomen. Halverwege komen we de herder tegen met haar kudde en honden. Deze Drentse Heideschapen onderhouden sinds 1984 het Ballooërveld.

Aan het einde van het veld staat een kudde paarden bij het monument De Baak. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Arie Fonk uit Rolde. Hij gebruikte er zestig zwerfkeien voor, die samen goed zijn voor veertig ton. De grootste steen, met daarop de afstanden tot Pieterburen en de Sint Pietersberg in Maastricht, weegt zes ton. Omdat de paarden compleet rondom het kunstwerk staan, is het niet echt mogelijk het van dichtbij te bekijken.

Dan komen we langzaam weer in de bewoonde wereld en zien we Rolde liggen. We nemen meteen even een kijkje bij de hunebedden D17 en D18 die aan de etappe liggen. Vanaf dat punt begint de etappe Rolde – Schoonloo. We lopen alvast een stukje van deze etappe tot ons overnachtingspunt Anderen.

 

 

 

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Ghislaine wandelt

Als ik niet werk, studeer of zing, dan wandel ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s