Pieterpad: Zelhem – Braamt

Datum wandeling: 24 februari 2018
Lengte wandeling: 17,5 kilometer

Het wandelen van het Pieterpad is best verslavend. Als het mooi weer lijkt te worden in het weekend, dan wordt de volgende tocht uitgezocht. Deze keer is het van Zelhem naar Braamt. We parkeren de auto op de Markt in Zelhem, bij de bushalte. We lopen vervolgens kort door het dorp en daarna het buitengebied van Zelhem in.

IMG_20180225_124828

Na een paar kilometer komen we bij de Heidenhoek, een plattelandsbuurtschap waar de Heidenhoekse Vloed stroomt. Er staat een hoge silo die herinnert aan de oprichting van een graanmaalderij in 1904. Deze maalderij op stoomkracht verving de windmolen uit 1869. Op Heidenhoek staat een kunstwerk “Droommolen Kasten” van Floris Brasser uit 2016. Hij maakt dit kunstwerk in opdracht van het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek samen met leerlingen van groep 6 van de Jan Lighthartschool.

Voorbij de Heidenhoek komen we op het mooie Kolkstroeterpad, dit pad loopt langs een oude houtwal. Ook zien we een boomhut, maar die heeft behoorlijk last gehad van de storm van 18 januari 2018.

Na 7 kilometer wandelen komen we uit bij kasteel Slangenburg, dat van oorsprong een 14e eeuwse havezate is. Langs het slot loopt de Beneden Slinge. We pauzeren daar even in het gezellige koetshuis, waar ze overigens heerlijke appel-notentaart hebben :-).

IMG_20180225_004114
Kasteel Slangenburg

We wandelen vervolgens om het kasteel heen en komen over een prachtige authentiek beukenlaantje.

Na 12 kilometer naderen we de Oude IJssel. Hier pauzeren we ook even op het prachtig vormgegeven wandelbankje. Jammer genoeg kan ik niet vinden wie het ontwerp van dit bankje gemaakt heeft.

20180224_143657-1
Wandelbankje bij sluis De Pol

Op dit punt ligt ook het sluiscomplex De Pol. Dit complex is geheel gerenoveerd en opengesteld voor publiek. Daarom maakt het sinds 2016 onderdeel uit van het Pieterpad.

IMG_20180225_151213

Daarna komen we op werkelijk een prachtig vlonderpad. Doordat de zon zo mooi op het riet schijnt ontstaat er een prachtig beeld.

Als we 17 kilometer hebben we gelopen, komen we aan in Braamt. In plaats van bij de rotonde het kleine dorpje in te lopen stappen we, in verband met een perfect aansluiting op de vertrekregeling van lijn 24, op de bus naar Doetinchem. Daarna bijna aansluitend met lijn 23 naar Zelhem. Het was weer een prachtige wandeling in de mooie Achterhoek!

 

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Ghislaine wandelt

Als ik niet werk, studeer of zing, dan wandel ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s