Pieterpad: Vorden – Zelhem

Datum wandeling: zondag 14 januari 2018
Lengte wandeling: 17,3 kilometer

Vandaag wandelen we de etappe Vorden – Zelhem. We kiezen voor deze etappe zodat we geen last zullen hebben van hoog water en we goede verbindingen hebben met het openbaar vervoer.

Het startpunt van de etappe ligt bij kasteel Vorden. Dit kasteel dateert van 1208 en is vanouds het huis van de Heren van Vorden. We zijn er om kwart over tien en er is dan nog voldoende gelegenheid om te parkeren.

Kasteel Vorden en omgeving

We lopen een stukje om het kasteel en gaan dan rechtsaf een lang pad in, de zichtlaan over de Vordense Beek. Hier is het monument van Toos en Bertje verzonken in het pad. Het monument bevat de voetafdrukken van Toos Goorhuis – Tjalsema en Bertje Jens, de bedenksters van het Pieterpad. Het Pieterpad werd in 1983 officieel geopend bij Kasteel Vorden.

Na ongeveer vijf kilometer komen we aan bij de de Lindesche Molen. Hier is een rustpunt dat bestaat uit een ruimte van 3 bij 3 meter en een toilet. Door middel van zelfbediening kun je koffie pakken, maar er is ook frisdrank en er zijn versnaperingen. Wat een gastvrijheid in de Achterhoek! Er ligt een boek op tafel waar de gasten iets inschrijven, veelal Pieterpad wandelaars. Er zijn al een aantal wandelaars voor ons binnen geweest; die moeten wel heel vroeg vertrokken zijn.

Over het erf van de boer

Na buurtschap Linde komen we in een vennengebied en hier beginnen de landerijen van Huis Zelle, een oud slot en leengoed van Gelre. We komen daarna in het bos van Het Oude Schot, hier lopen we een klein stukje verkeerd maar met kaart 3 uit het Pieterpad boekje komen we weer snel op de Oude Ruurlose weg. We wandelen daarna richting een boerderij waar we gewoon over het erf mogen lopen.

De haan en kippen in de vrije natuur

En zelfs de haan en kippen lopen hier heerlijk vrij rond in deze omgeving. Langzaamaan naderen we het eindpunt van deze etappe in Zelhem. We hebben dan 17,3 kilometer gewandeld. Op de markt in Zelhem zien we nog een stenen beeld van twee jongens op klompen. We komen om half drie in Zelhem aan en checken dan via 9292 wat de snelste route naar Vorden is. De eerste bus richting Doetinchem (lijn 23) gaat om tien over drie. Eerst maar even koffie in restaurant het Witte Paard :-).

Bankje en kunst gaan prima samen op station Doetinchem
Beeld markt Zelhem

In Doetinchem op het station moeten we even wachten op lijn 51. Daar zien we nog een bijzonder kunstwerk van wachtende mensen waar je zelfs op kunt gaan zitten. Nog even een tip. Als je in bus 51 zit kun je het beste uitstappen bij halte Bleeck. Dit is de een na laatste halte van deze buslijn en dan wandel je zo weer terug naar kasteel Vorden.

Mooie Achterhoek
Advertenties

Gepubliceerd door

Ghislaine wandelt

Als ik niet werk, studeer of zing, dan wandel ik.

One thought on “Pieterpad: Vorden – Zelhem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s